Historien bakom den berömda glassbilen

Av William dec 26, 2021
Historien bakom den berömda glassbilen

Popcorn och chips i all ära, men när vi ser på film i familjen så brukar vi tycka om att göra det med en glass i handen. Även fast det kanske inte är rätt årstid nu för att äta glass så längtar vi redan tills våren och varmare väder. Hemglassbilen och springande barn på gatan är två säkra vårtecken som vi längtar till. I veckan har vi (av ren nyfikenhet) börjat läsa på lite mer om Hemglassbilen och lärt oss mer om glassbilens historia. Läs mer om hemglassens historia i inlägget nedan.

Året var 1968

Företaget Kalmar Glassfabriks ägare Eric Ericsson träffade Anders Gavlevik, en nybliven student, på ett lunchmöte. Det var ett möte som skulle leda fram till idén om hemglass. De insåg att en ny marknad hade skapats i takt med att fler hushåll skaffade frysboxar till hemmet. Det som tidigare varit en lyxvara för festliga sammanhang skulle de nu göra lätt tillgängligt för alla. Lagringen av glass behöver vara noggrann och säker för att även små förändringar av temperaturen har en märkbar effekt. Problemet kvarstod – hur ska kunden lyckas ta med sig glassen hem utan att den blir förstörd? Svaret blev att leverera glassen direkt till deras dörr.

Det första året

Eric och Anders idé på lunchmötet år 1968 skulle nu bli verklighet. Samma år åkte fyra personer i den första glassbilen och levererade glass i Täby. Första dagen lyckades de bara sälja glass för 160kr när de ringde på hos olika radhus, men dagen därpå tjänade de mer än dubbelt så mycket. De kände att satt på en bra idé och mycket riktigt skulle den snart expanderas drastiskt.

En imponerande ökning

Hemglass växte snabbt i landet och på 10 år gick de från 2 miljoner omsätta kronor till hela 200 miljoner kronor. Expansionen under 70-talet gjorde Hemglass till ett hushållsnamn i Sverige och företaget bytte ägare ett flertal gånger under den här perioden. Periodvis ägdes Hemglass av jättar som Nestlé men numera ägs företaget av svenska Varsego Sverige AB. I Sverige finns det idag ungefär 300 glassbilar som levererar glass till 150 000 fasta ställen varav 15 000 besöks varje kväll.

Internationell Framgång

Det dröjde inte länge innan hjärnorna bakom Hemglass blickade utåt för att etablera sig på ett internationellt plan. År 1976 startade de Hjem-Is i Danmark, den danska motsvarigheten. Några årtionden senare och Hemglass har försäljningsfilialer etablerade i både Norge och Finland.

Melodin

Hemglass är lätt igenkänd tack vare den ikoniska melodin. Till en början använde Hemglass en “vällingklocka” som var fäst vid fönstret bredvid bilföraren, sedan utvecklades den till en elektrisk klocka som var monterad på taket. Ljudet från denna klocka hade dock en generisk signal som kunde blandas ihop med lastbilars backljud. Det här resulterade i att stackars barn sprang fram till vanliga lastbilar vid affärer för de trodde att det var glassbilen som kom med glass. Lösningen blev ett nytt klockspel av musikern Robert Sund. Företaget såldes sedan vidare och då komponerade en annan musiker en jingel. Det är denna jingel som fortfarande lever vidare idag och kan höras runtom i hela landet.

Gör din egen glass

Idag är det lättare en någonsin att göra sin egen glass hemma. Du behöver inte gå till en mataffär eller vänta på att glassbilen ska komma förbi, utan med hjälp av en glassmaskin kan du enkelt göra en glass utifrån ditt tycke och behov. Hemmagjord glass är kul att göra och slår färdigköpt glass i smaken alla dagar i veckan. Det är verkligen att rekommendera en varm sommardag eller till fikat efter maten.

By William

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *