En Guide till Brandsäkerhet för Barn

Av William dec 20, 2021
En Guide till Brandsäkerhet för Barn

Julen är här och många tänder ljus för att skapa en mysig julkänsla. En levande låga slår ju trots allt en batteridriven ljusstake den här tiden på året. Men med familj och barn samlade är det bra att påminnas eller lära sig om brandsäkerhet, särskilt för de yngre åldrarna. Det här inlägget är en introduktion (eller kanske repetition) av brandsäkerhet för barn, perfekt att gå igenom tillsammans med ditt barn. 

Förberedelse är A och O

Brandvarnare

När olyckan väl är framme och man behöver bita i det sura äpplet är det lätt att vara efterklok. Att utföra förarbetet underlättar situationen när den väl inträffar och minimerar risken för panik och skada. Det är viktigt att du har en fungerande och pålitlig brandvarnare i hemmet så du omedelbart blir varnad om en potentiell brandfara. Det första steget är att kolla att batteriet på din brandvarnare fungerar och samtidigt testa att larmet låter som den är tänkt. Berätta för ditt barn varför brandvarnaren piper och att ljudet inte är farligt.

Om du inte redan har en brandvarnare i hemmet är det dags att ta initiativ och prioritera säkerheten. Det finns olika sorter brandvarnare men seriekopplade brandvarnare är rekommenderade. Märker en av brandvarnarna rök kommunicerar den med andra brandvarnare i huset och slår larm även i dem. Vanliga brandvarnare som inte är seriekopplade behöver själva var för sig detektera rök för att slå larm, men med brandvarnare seriekopplade räcker det med att en av dem upptäcker en brandfara och slår då genast larm i övriga brandvarnare i huset. Du kan sova gott vetandes att om det uppstår en brandfara på nedervåningen så kommer brandvarnaren på övervåningen se till att du hör larmet.

Brandsläckare

En synlig brandsläckare som hela familjen vet var den finns är jätteviktigt. Berätta för ditt barn hur den används så att även de vågar och vet hur man använder den om det skulla behövas.

Brandfilt

Du bör också ha en brandfilt nära till hands för att släcka mindre bränder som uppstår av t.ex ljusstakar som har vält eller en eld på spisen. En bra plats att ha brandfilten är på en synlig plats i köket.

Utrymningsplan

Bestäm tillsammans med ditt barn en gemensam plats att samlas på om olyckan skulle inträffa. Det kan vara ute vid brevlådan, flaggstången eller något annat ställe som är lätt att komma ihåg. Ha en tydlig utrymningsplan bestämd för att på säkraste sätt kunna ta sig ut ur huset eller lägenheten.

Om det brinner

Brandrök är farligt och därför är det viktigt att känna till exakt hur man ska gå tillväga i en brandsituation. Rök stiger uppåt och därför ska man krypa lågt på golvet och täcka för näsa och mun för att undvika att andas in rök. En viktig checklista att komma ihåg är: varna, rädda, släck, utrym, larma. Berätta genast till en vuxen att du har upptäckt en brand. Förhindra att den farliga röken och elden inte sprider sig till andra rum genom att stänga dörrar. Släck en mindre brand med brandsläckare eller brandfilt om det är möjligt. Larma 112 att det har uppstått en brand, uppge adress och följ deras instruktioner. Utrym huset eller lägenheten på säkrast möjligast sätt enligt den förbestämda utrymningsplanen och räkna att alla har kommit med ut.

En video som sammanfattar inläggets viktigaste punkter:

 

By William

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *